Založ si blog

Je v súčasnej dobe politika zadlžovania nerozumná?

Mnoho ľudí, ktorí používajú zdravý rozum a sú proti zadlžovaniu si nevšimli, že doba sa zmenila a Slovensko má v súčatnosti menu Euro. To znamená, že naše ekonomické pôsobenie už nie je iba Slovensko, ale zasahuje všade, kde sa Euro používa. Čo to, teda pre bežného človeka znamená? Napríklad to, že nehrozí pokles cien, pretože ak by poklesli hneď by väčšinu tovaru a služieb vykúpili ľudia, firmy alebo inštitúcie z ostatných štátov, kde Euro používajú(v dôsledku toho, že väčšina európskej únie má viac peňazí, ako vy).

Potom tu máme európsku centrálnu banku (ECB), ktorá ovplyvňuje politiku všetkých štátov eurozóny. A v súčasnosti je jej hlavná politika držanie nízkych úrokov a tlačenie nových peňazí. To znamená, že množstvo tovarov a služieb je nezmenené, ale nakúpiť tieto tovary a služby sa bude snažiť čoraz väčší objem peňazí(čo zapríčiní zase len nárast cien). Čo je, ale ešte dôležitejšie je fakt, že pokiaľ sa k vám tieto nové peniaze nedostanú nakúpite si za svoje nezmenené príjmy menej ako v minulosti. Teda v súčasnom systéme tí, ktorí sa dostanú k novým peniazom za nízke úrokové sadzby získajú oproti ostatným veľkú výhodu.

Ľudia, ktorí sa snažia šporiť v dôsledku inflácie a takmer nulových úrokov časť peňazí stratia (časť hodnoty svojich peňazí). Teda pri súčasnej politike ECB sa viac oplatí požičiavať si za nízky úrok, ako šporiť. A neplatí to iba pre domácnosti a firmy, ale aj pre štáty. Napriek tomu, že to je presne naopak, ako vám hovorí zdravý rozum v súčasnej situácií sa inak postupovať nedá a treba sa prispôsobiť(aj Darwin tvrdil, že neprežijú najsilnejší, ale tí, ktorí sa dokážu lepšie prispôsobiť). Uvediem, aj konkrétny príklad. Sú dvaja mladí ľudia, ktorí zarábajú 800 eur v čistom a chcú si kúpiť byt. Dajme tomu, že je to veľké mesto ako Košice, B. Bystrica, Bratislava a byt tam stojí 100 000 eur(kvôli ľahším počtom). Prvý si zoberie úver a druhý si naň bude šporiť. Prvý má byt takmer okamžite a úrok 1%(dá sa vybaviť aj lepší úrok) na 30 rokov. Mesačná splátka vyjde cca 321eur(použil som kalkulačku ČSOB, 100 000eur na 30 rokov a úrok 0,99%). Dokopy, teda zaplatí 115 560eur. Takže pokiaľ si zoberie úver byt má takmer hneď a keďže úroky sú nízke spolu zaplatí len 115 560 eur(k tomu ešte nejaké poplatky, ale suma by nemala presiahnuť 120 000eur). Čo si, ale treba uvedomiť je fakt, že ceny nehnuteľností idú hore, a teda aj hodnota jeho bytu. Buďme konzervatívny a dajme tomu, že to je 3% ročne aj keď napr. v Bratislave a Košiciach to je viac. Teda za 30 rokov stúpne cena jeho bytu na 242 700 eur.

A teraz sa pozrieme na druhého borca, ktorý si v dnešnej dobe nízkych úrokov aj úrokových sadzieb pokúsi na byt našporiť. Odkladá si 321 eur mesačne rovnako ako splátka prvého človeka. Banky vám momentálne platia úrok 0,5% až 1%. Takže ak si bude pri úroku 1% odkladať 321 eur mesačne po 30 rokoch bude mať na účte aj s úrokmi približne 134 000eur, čo mu nebude stačiť na kúpu bytu, lebo ten bude o 30 rokov stáť 242 700 eur. Takže ten, čo si bude iba sporiť pri rovnakých príjmoch na daný byt nikdy nenasporí. To platí aj pre firmy a štáty. Preto ak sa držíte starého porekadla o 3 grošoch prerobíte, toto pravidlo platí iba v ekonomickom systéme zlatého štandardu a 100% bankových rezerv. V súčasnom systéme ten kto nemá dlh a šporí, stráca hodnotu svojho majetku aj svojich úspor. Preto ak si chcete v eurozóne udržať alebo zvýšiť životnú úroveň budete sa musieť zadlžiť bez ohľadu nato aký veľký je váš príjem. Alebo povedané inak v súčasnom systéme je úplne irelevantné aký je váš dlh pokiaľ je úroková sadzba okolo 1%. Samozrejme to neplatí pre spotrebné úvery kde, vás ročná miera nákladov nad 10% finančne zlikviduje.

Preto Slovensko musí v tomto inflačnom prostredí zvyšovať svoje zadlžovanie inak životná úroveň jeho zamestnancov, ale aj ostatných obyvateľov klesne a robí tak každý štát v únií. Peniaze si štát požičiava od súkromníkov, bánk alebo od rôznych inštitúcií v EU(počítajme tam aj peniaze z európskeho balíka).  Veľa ľudí proti tomu bude namietať, ale práve sme si vysvetlili, že v súčasnosti nemá iná ekonomická politika zmysel. Štáty sa zadlžia bez ohľadu, čo si o tom myslíte. Teraz ostáva jediná otázka, ako efektívne minúť dané miliardy.

Už musí byť jasné, že cielená pomoc od štátu je neefektívna, a to z jednoduchého dôvodu. Štát nedokáže efektívne určiť kto pomoc naozaj potrebuje. Preto sa mnohé štáty zamerali na plošnú pomoc, ako napríklad Rakúsko alebo USA(aj keď neustále cielene podporujú vybrané odvetvia, firmy a jednotlivcov). Lenže, aj plošná pomoc dokáže byť neefektívna, ako napríklad v USA, kde pomoc dostanú len ľudia, ktorí nemajú príjem, čo je nespravodlivé, pretože tí, ktorí pracujú môžu mať menší príjem než tí, čo ostali doma. Preto v súčasnej situácii je najefektívnejšie riešenie nepodmienený základný príjem. Ten rozdelí štátne peniaze medzi všetkých a nikto neostane ukrivdený a zároveň neukrivdí tým ktorí pracujú, pretože naň budú mať taktiež nárok. Ďalšou výhodou je fakt, že, dokáže do ekonomiky rýchlo presmerovať obrovské množstvo peňazí za nulovej korupcie(čo je momentálne veľký problém). A prečo chceme do ekonomiky presmerovať veľké množstvo peňazí? Pretože ak to nespraví Slovensko, spravia to ostatné štáty EU a tu na Slovensku aj keď nebudeme brať na dlh ďalšie peniaze ceny takmer všetkých tovarov a služieb pôjdu hore a určite viac ako o 2%(to je každému kto nakupuje tovary a služby jasné).

 

 

Na záver odpoveď na otázky, ktoré ma napadli

 

 

Je tento systém udržateľný?

Toto je veľmi dobrá otázka. Pravdepodobne nie, ale problém je ten, že nikto nevie kedy sa zrúti. Takže je nerozumné 10 rokov čakať s kúpou nehnuteľností alebo napríklad s výstavbou elektrárne v prípade štátu pri čakaní na krízu systému a pokles cien, ktoré ani nemusia prísť. Aj, keď je pravda, že banky už nemôžu dávať nižšie úrokové sadzby ako teraz, pretože pri 0% úrokovej sadzbe nemajú žiaden zisk. Napriek tomu spoliehať sa, že systém sa zaručene do 5 rokov zrúti je veľmi naivné a centrálne banky majú stále veľa možností, aby zabránili rastu úrokových sadzieb(treba si uvedomiť, že centrálne banky nie sú nezávislé a majú 100% podporu od svojich štátov a rovnako oni im poskytujú 100% podporu takže ak sa zrúti systém určite zbankrotuje aj viacero štátov, a preto spravia centrálne banky a, aj štáty maximum, aby tomu zabránili alebo to aspoň oddialili). Súčasný ekonomický systém nekrytých peňazí a nulových bankových rezerv, čo umožňuje stlačiť úrokové sadzby na dlhú dobu takmer k nule môže ešte pokojne vydržať ďalších 5,10 alebo aj 20 rokov, alebo sa môže zrútiť už tento rok.

Preto spoliehať sa na rýchly koniec systém je veľmi nebezpečná stratégia a oveľa efektívnejšie je naučiť sa v ňom fungovať pokiaľ trvá a, keď skončí tak sa bude treba zase naučiť fungovať v novom systéme.

 

Takže pokiaľ sa štát snaží mať vyrovnaný rozpočet nerobí dobre?

V súčasnom systéme nie, pretože ostatné štáty a ekonomické subjekty berú vo veľkom lacné peniaze a tým pádom, dvíhajú ceny všetkých tovarov a služieb nahor a štáty, firmy a domácnosti, ktoré sú zodpovedné nie len, že ostanú bez peňazí pretože, si nič nenašporia pri týchto sadzbách, ale budú ešte musieť nakupovať všetko drahšie.

V rokoch 2023/2024 dôjde takmer určite k poklesu cien nehnuteľností

11.03.2023

V mojom podcaste rozoberám, prečo je pokles cien nehnuteľností v blízkej budúcnosti takmer 100%ný. https://www.youtube.com/watch?v=KuPX3520xtA

Bublina s kryptomenami praská

28.05.2022

Dnešným článkom otvorím novú tému, ktorá bude mať 2 časti. V dnešnej časti si bližšie povieme, čo je to pyramídová hra(ponziho schéma), a pozrieme sa na kryptomenu squid game, perfektný príklad pyramídovej hry. V ďalšej časti sa pozrieme na kryptomenu terra(luna) a kryptomenu ape. V novembri som napísal článok o tom, že väčšina kryptomien je bublina, ktorá praskne, [...]

Rast cien prekvapil väčšinu ekonómov napriek tomu, že bol ľahko predpovedateľný

04.04.2022

Rast cien, ktorý posledné 2 roky prekvapil väčšinu ekonómov, sa dal očakávať. Čo mňa najviac zaráža je fakt, že takmer nikto z nich na túto hrozbu neupozorňoval a hlavne centrálne banky ju úplne ignorovali. Tie signály boli tak jasné, že prakticky od začiatku koronakrízy, keď ceny na čas klesli som neustále písal o tom, že hrozí ich prudký nárast. Tu je citát [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Patrik Spišiak

Pracovník v strojárstve, ktorý je politicky aktívny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 43541x
Priemerná čítanosť článkov: 2721x

Autor blogu

Kategórie