Založ si blog

Rast cien prekvapil väčšinu ekonómov napriek tomu, že bol ľahko predpovedateľný

Rast cien, ktorý posledné 2 roky prekvapil väčšinu ekonómov, sa dal očakávať. Čo mňa najviac zaráža je fakt, že takmer nikto z nich na túto hrozbu neupozorňoval a hlavne centrálne banky ju úplne ignorovali. Tie signály boli tak jasné, že prakticky od začiatku koronakrízy, keď ceny na čas klesli som neustále písal o tom, že hrozí ich prudký nárast.

Tu je citát z môjho blogu, ktorý som publikoval 17 apríla 2020

„Skutočnosť, že zatiaľ ceny bežnej spotreby rastú iba mierne ešte neznamená, že nás nečaká ich veľký nárast. Bohužiaľ iná cesta von nevedie len inflácia alebo recesia. Keď sa pozrieme na to, čo robia centrálne banky vo svete tak je jasné, že ideme cestou inflácie. Akonáhle sa ju pokúsia zastaviť a zvýšia sa úroky dostaví sa neodvratná kríza.“

(Musím sa trochu zasmiať, pretože tá predpoveď sa napĺňa aj svojou druhou časťou, a teda akonáhle sa začnú zvyšovať úrokové sadzby, čo je v súčasnej situácií nevyhnutné čaká nás ekonomická recesia.)

Sú 2 hlavné dôvody prečo som si bol vždy takmer 100% istý, že ceny prudko porastú. Prvým je kríza v energetike a druhým sú príliš nízke úrokové sadzby(Invázia Ruska na Ukrajinu túto krízu iba viac zhoršila).  Obidva problémy boli tak jasné, že ich nebolo možné prehliadnuť. Preto nechápem, ako je možné, že si to takmer nikto z dôležitých politikov a ekonómov nevšimol. Teraz sa poďme pozrieť na predpovede pár ľudí a inštitúcií z roku 2020. Ak by som to mal zhrnúť tak v roku 2020 okolo 80% ľudí, čo majú niečo do činenia s ekonomikou (štátnici, centrálni bankári, finančníci atď.) očakávali (skôr by som povedal sa obávali) poklesu cien a 20% ľudí varovalo pred ich nárastom.

Prvou je Cathie Wood z fondu Ark capital

Jej fond investuje najmä do inovácií, elektro mobility, technologických firiem a zelených technológií. Takže na začiatku pandémie patrila k najospevovanejším investorom v USA. A tu je jej predikcia z roku 2020 o cene ropy a teda aj o inflácií.

„Oil demand probably hit a secular peak last year and, thanks to electric vehicles, now is in secular ‚decline.‘ Though ARK has no formal forecast, I believe that oil prices are on their way back to $12, the level reached after the 1973 oil cartel crisis, or lower, now that EVs are taking off,“

V skratke predpovedala, že cena ropy klesne späť až k 12 dolárom za barel, a teda nastane dlhodobý pokles cien v ekonomike. Jej predpoveď sa ukázala ako úplne chybná, takže je malá pravdepodobnosť, že rozumie tomu, ako funguje súčasná ekonomika.

Druhá je predpoveď Národnej banky Slovenska zo začiatku leta v roku 2020

„Spomaliť by mala aj inflácia v dôsledku poklesu cien ropy. V tomto roku by sa mala pohybovať na úrovni 1,9 %, v budúcom roku by mala dosiahnuť 0,8 % a v roku 2022 by sa mala pohybovať na úrovni 1,3 %.“

Opäť totálne zlý odhad od inštitúcie, ktorá by mala najlepšie vedieť, čo sa deje v ekonomike. Netreba zabúdať, že rast cien a ním spôsobená kríza by nastali aj v tom prípade, že Rusko nenapadne Ukrajinu.

Tretia je predpoveď od ECB. Je z konca roku 2020.

Tam bola za rok 2020 – 0,3% nezabudnite, že v roku 2020 ceny energií na čas klesli. Rok 2021 bola predpoveď 0,9% a rok 2022 bola predpoveď 1,3%. Opäť totálna katastrofa a neznalosť toho, čo je ich hlavná priorita.

Úplne najhoršie na tom je fakt, že cenová stabilita je jedným z hlavných priorít ECB a jej pobočkách (národných bánk), teda aj Národnej banky Slovenska. ECB má mandát na to, aby takýto rast cien nedovolila a zasiahla proti nemu. Napriek tomu neurobila nič a iba čakala. Počas celého obdobia čakania na pokles inflácie sa chlácholila chybnými predpoveďami o jej poklese.

Takže, čo nás čaká? Inflácia bude už iba zrýchľovať kvôli svojej podstate a akonáhle sa zdvihnú úrokové sadzby (neexistuje iné riešenie na jej spomalenie) tak nastane kríza.

V rokoch 2023/2024 dôjde takmer určite k poklesu cien nehnuteľností

11.03.2023

V mojom podcaste rozoberám, prečo je pokles cien nehnuteľností v blízkej budúcnosti takmer 100%ný. https://www.youtube.com/watch?v=KuPX3520xtA

Bublina s kryptomenami praská

28.05.2022

Dnešným článkom otvorím novú tému, ktorá bude mať 2 časti. V dnešnej časti si bližšie povieme, čo je to pyramídová hra(ponziho schéma), a pozrieme sa na kryptomenu squid game, perfektný príklad pyramídovej hry. V ďalšej časti sa pozrieme na kryptomenu terra(luna) a kryptomenu ape. V novembri som napísal článok o tom, že väčšina kryptomien je bublina, ktorá praskne, [...]

Ako sa dostať zo súčasnej situácie neustáleho rastu cien?

02.04.2022

Nato, aby sme mohli pochopiť, čo konkrétne by nám mohlo pomôcť v dnešnej situácií si musíme jasne povedať, kedy dochádza k zvyšovaniu životnej úrovne. Odpoveď na to je veľmi jednoduchá. Dochádza k nej vtedy, pokiaľ príjmy rastú alebo prinajhoršom aspoň neklesajú a zároveň dochádza k poklesu cien. Kedy dochádza k poklesu cien? Prvým a hlavným predpokladom je [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Patrik Spišiak

Pracovník v strojárstve, ktorý je politicky aktívny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 43542x
Priemerná čítanosť článkov: 2721x

Autor blogu

Kategórie