Založ si blog

Bublina s kryptomenami praská

Dnešným článkom otvorím novú tému, ktorá bude mať 2 časti. V dnešnej časti si bližšie povieme, čo je to pyramídová hra(ponziho schéma), a pozrieme sa na kryptomenu squid game, perfektný príklad pyramídovej hry. V ďalšej časti sa pozrieme na kryptomenu terra(luna) a kryptomenu ape.
V novembri som napísal článok o tom, že väčšina kryptomien je bublina, ktorá praskne, akonáhle sa zastaví prísun nových investorov (peňazí), a to sa presne deje (Väčšina kryptomien je bublina – Patrik Spišiak – Blog – Pravda). Najprv by sme si, ale mali definovať, čo to vlastne pyramídová hra je.
Pyramídová hra je schéma, kde, zisky sú podmienené prílivom ďalších účastníkov (peňazí), samotný produkt je väčšinou bezcenný alebo neudržateľný (BMG invest). Takže peniaze prúdia k tým, čo do danej schémy vstúpili medzi prvými. Akonáhle už nedokáže prilákať nové peniaze, tak celá schéma kolabuje. Preto máva často tvar pyramídy a od toho odvodený názov pyramídová hra.
Kryptomena squid game (naschvál nazvaná podľa seriálu), bola dobrou ukážkou toho, čo bude čakať väčšinu z vyše 10 000 aktívnych kryptomien v budúcnosti. Táto kryptomena bola spustená 20 októbra 2021 a za týždeň dosiahla trhovú hodnotu 6 miliárd USD. Už 1 novembra 2021 sa ľudia ktorí danú kryptomenu spustili rozhodli vybrať peniaze, ktoré do nej ľudia vložili a úplne tým danú kryptomenu položili.
A, ako je to možné? Veľmi jednoducho. Každá kryptomena má svojich tvorcov, ktorí držia veľkú časť mincí z danej kryptomeny. Napríklad zakladatelia bitcoinu držia cca 1 000 000 mincí z celkového počtu 21 000 000 (momentálne už je vyťažených vyše 19 000 000bitcoinov). A pri kryptomene squid game sa jej tvorcovia rozhodli nečakať a speňažili svoj podiel mincí hneď po jej spustení. Keďže kryptomeny neprodukujú žiadny produkt iba stoja elektrickú energiu, akonáhle prestanú rásť nastáva koniec prílevu nových investorov a nastáva ich kolaps. Tí, čo ich nepredajú ostanú s bezcennou digitálnou menou, ktorá stratila 99,99% svojej hodnoty.

V rokoch 2023/2024 dôjde takmer určite k poklesu cien nehnuteľností

11.03.2023

V mojom podcaste rozoberám, prečo je pokles cien nehnuteľností v blízkej budúcnosti takmer 100%ný. https://www.youtube.com/watch?v=KuPX3520xtA

Rast cien prekvapil väčšinu ekonómov napriek tomu, že bol ľahko predpovedateľný

04.04.2022

Rast cien, ktorý posledné 2 roky prekvapil väčšinu ekonómov, sa dal očakávať. Čo mňa najviac zaráža je fakt, že takmer nikto z nich na túto hrozbu neupozorňoval a hlavne centrálne banky ju úplne ignorovali. Tie signály boli tak jasné, že prakticky od začiatku koronakrízy, keď ceny na čas klesli som neustále písal o tom, že hrozí ich prudký nárast. Tu je citát [...]

Ako sa dostať zo súčasnej situácie neustáleho rastu cien?

02.04.2022

Nato, aby sme mohli pochopiť, čo konkrétne by nám mohlo pomôcť v dnešnej situácií si musíme jasne povedať, kedy dochádza k zvyšovaniu životnej úrovne. Odpoveď na to je veľmi jednoduchá. Dochádza k nej vtedy, pokiaľ príjmy rastú alebo prinajhoršom aspoň neklesajú a zároveň dochádza k poklesu cien. Kedy dochádza k poklesu cien? Prvým a hlavným predpokladom je [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Patrik Spišiak

Pracovník v strojárstve, ktorý je politicky aktívny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 42994x
Priemerná čítanosť článkov: 2687x

Autor blogu

Kategórie