Založ si blog

Ako sa dostať zo súčasnej situácie neustáleho rastu cien?

Nato, aby sme mohli pochopiť, čo konkrétne by nám mohlo pomôcť v dnešnej situácií si musíme jasne povedať, kedy dochádza k zvyšovaniu životnej úrovne.

Odpoveď na to je veľmi jednoduchá. Dochádza k nej vtedy, pokiaľ príjmy rastú alebo prinajhoršom aspoň neklesajú a zároveň dochádza k poklesu cien.

Kedy dochádza k poklesu cien? Prvým a hlavným predpokladom je lacnejšia cena energií, pretože od toho sa potom odvodzuje vývoj ostatných cien. Nízka cena ropy, plynu a elektrickej energie(alebo ich ekvivalentných náhrad) spôsobuje, že skoro všetky ekonomické subjekty majú nižšie náklady, a teda môžu ponúkať svoje tovary a služby za nižšie ceny. Platí to takmer všade. U rôznych prepravcov, potravinárov, priemysle, stavebníctve, službách, maloobchodoch aj veľkoobchodoch atď. atď.

Ďalším impulzom na zníženie cien je zníženie spotreby. Pokiaľ by ľudia prestali kupovať napr. železné roxory, ktorých je momentálny nedostatok a tie by začali ostávať na skladoch, predajcovia by boli nútení znížiť ich cenu, aby ich predali. Najjednoduchšie riešenie, ako zatlačiť na zníženie spotreby je zvýšenie úrokových sadzieb. Tým pádom takmer všetci účastníci v ekonomike začnú menej míňať a viac šetriť (z dôvodu, že stúpnu úroky, a teda sa predražia úvery a zároveň sa viac oplatí peniaze si šporiť). Preto, vždy opakujem, že zvýšenie úrokových sadzieb je momentálne jedno z mála riešení na zastavenie rastu cien, ktoré máme k dispozícií. Špeciálne ak ceny energií neustále rastú.

Ešte je tu možnosť nižších platov, čo by taktiež znamenalo nižšiu spotrebu, ale zároveň aj drastické zníženie životnej úrovne pri rastúcich cenách. Tejto možnosti sa, ale momentálne netreba obávať, pretože platy najmä tie najmenšie (od minimálnej mzdy do priemeru) sú podhodnotené. Teda ich znižovanie nehrozí. A, ako vieme, že sú podhodnotené? Veľmi jednoducho. Pokiaľ stúpne minimálna mzda a nezamestnanosť u ľudí, čo ju poberajú sa takmer vôbec nezmení tak to znamená, že daný plat bol umelo podhodnotený. Existuje veľa dôvodov, prečo tomu tak je. Momentálne sa tým nejdeme zaoberať.

Takže, čo treba k zastaveniu rastu cien? Nuž presný opak toho, čo sa práve deje. Namiesto drahých energií potrebujeme lacné energie a namiesto nízkych úrokov, potrebujeme úroky vyššie.

V rokoch 2023/2024 dôjde takmer určite k poklesu cien nehnuteľností

11.03.2023

V mojom podcaste rozoberám, prečo je pokles cien nehnuteľností v blízkej budúcnosti takmer 100%ný. https://www.youtube.com/watch?v=KuPX3520xtA

Bublina s kryptomenami praská

28.05.2022

Dnešným článkom otvorím novú tému, ktorá bude mať 2 časti. V dnešnej časti si bližšie povieme, čo je to pyramídová hra(ponziho schéma), a pozrieme sa na kryptomenu squid game, perfektný príklad pyramídovej hry. V ďalšej časti sa pozrieme na kryptomenu terra(luna) a kryptomenu ape. V novembri som napísal článok o tom, že väčšina kryptomien je bublina, ktorá praskne, [...]

Rast cien prekvapil väčšinu ekonómov napriek tomu, že bol ľahko predpovedateľný

04.04.2022

Rast cien, ktorý posledné 2 roky prekvapil väčšinu ekonómov, sa dal očakávať. Čo mňa najviac zaráža je fakt, že takmer nikto z nich na túto hrozbu neupozorňoval a hlavne centrálne banky ju úplne ignorovali. Tie signály boli tak jasné, že prakticky od začiatku koronakrízy, keď ceny na čas klesli som neustále písal o tom, že hrozí ich prudký nárast. Tu je citát [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Patrik Spišiak

Pracovník v strojárstve, ktorý je politicky aktívny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 43535x
Priemerná čítanosť článkov: 2721x

Autor blogu

Kategórie