Založ si blog

Nepodmienený základný príjem je najefektívnejšia forma sociálnej pomoci

Momentálne je slovenský sociálny systém jeden veľký chaos, v ktorom sa nikto nevyzná a môže mať až absurdné rozmery, keď rodina ktorá pracuje sa výškou príjmu vyrovná rodine ktorá nepracuje, ale využíva rôzne možnosti sociálneho systému. Nepodmienený základný príjem by všetku túto spomenutú nespravodlivosť nahradil jednou dávkou ktorá je pre všetkých, a nikto ňou nie je zvýhodnený.

Pokiaľ niekto nepracuje, dostane iba nepodmienený základný príjem zatiaľ čo pracujúci človek by okrem svojej mzdy tiež dostal nepodmienený základný príjem. Tým pádom by sa jasne a spravodlivo oddelil pracujúci človek od nepracujúceho vo výške príjmu.

V súčasnosti ľudia na sociálnych dávkach pri sčítaní viacerých dávok zarábajú toľko, ako ten kto pracuje za minimálnu mzdu. Nemajú teda dôvod ísť pracovať pretože sa ich príjem nezvýši vôbec alebo len minimálne. Dôsledkom je potom neustála snaha vyhnúť sa zamestnaniu a zneužívať sociálny systém čo najdlhšie ako to je možné. Nepodmienený príjem by odstránil aj túto neochotu pracovať pretože by oň v prípade nájdenia práce neprišli a výrazne by to zvýšilo ich príjmy.

Samozrejme, že by to pomohlo aj dôchodcom, mladým ľuďom ktorý začínajú na horšie platených pozíciách, ženám na materskej a aj invalidom. Momentálne som na chvíľu pozeral v TV diskusiu o regionálnych rozdieloch a aj tento problém pomôže zmenšiť.

Výška tejto všeobecnej sociálnej dávky je na diskusiu, ale momentálne je najreálnejšia suma vo výške životného minima čo je 210,2 eur. Momentálne na Slovensku žije približne 4 400 000 obyvateľov nad 18 rokov ktorí by na nepodmienený základný príjem mali nárok čo predstavuje ročnú nákladovosť okolo 11,1 miliardy eur. Vyzerá to veľa, ale určite by došlo k veľkému stimulu ekonomiky, výrazne by sa zvýšili príjmy z daní a taktiež by sa výrazne zjednodušil sociálny systém. Na záver asi dodám, že zmyslom sociálnej pomoci nie je zisk inak sa to ani nedá nazvať sociálna pomoc.

V rokoch 2023/2024 dôjde takmer určite k poklesu cien nehnuteľností

11.03.2023

V mojom podcaste rozoberám, prečo je pokles cien nehnuteľností v blízkej budúcnosti takmer 100%ný. https://www.youtube.com/watch?v=KuPX3520xtA

Bublina s kryptomenami praská

28.05.2022

Dnešným článkom otvorím novú tému, ktorá bude mať 2 časti. V dnešnej časti si bližšie povieme, čo je to pyramídová hra(ponziho schéma), a pozrieme sa na kryptomenu squid game, perfektný príklad pyramídovej hry. V ďalšej časti sa pozrieme na kryptomenu terra(luna) a kryptomenu ape. V novembri som napísal článok o tom, že väčšina kryptomien je bublina, ktorá praskne, [...]

Rast cien prekvapil väčšinu ekonómov napriek tomu, že bol ľahko predpovedateľný

04.04.2022

Rast cien, ktorý posledné 2 roky prekvapil väčšinu ekonómov, sa dal očakávať. Čo mňa najviac zaráža je fakt, že takmer nikto z nich na túto hrozbu neupozorňoval a hlavne centrálne banky ju úplne ignorovali. Tie signály boli tak jasné, že prakticky od začiatku koronakrízy, keď ceny na čas klesli som neustále písal o tom, že hrozí ich prudký nárast. Tu je citát [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Patrik Spišiak

Pracovník v strojárstve, ktorý je politicky aktívny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 42992x
Priemerná čítanosť článkov: 2687x

Autor blogu

Kategórie