Založ si blog

Svetová ekonomika v kríze

Koronavírus zastihol našu aj svetovú ekonomiku v zlej kondícií. Táto zlá kondícia je spôsobená tým, že inštitúcie ktoré riadia ekonomickú aktivitu teda centrálne banky vo svete majú ako svoj hlavný cieľ dve veci infláciu a neustály rast spotreby. Problém je, že ani jeden z týchto cieľov nijako nepomáha reálnej ekonomike.

Mnoho ekonómov verí, že recesia je spôsobená poklesom cien. To je chybné zamieňanie príčin a následkov. Pri súčasnej menovej politike, pokles cien nie je príčinou krízy ale len jej následkom. A ako všetci vieme príčinu neodstránime tak, že sa zbavíme následku.

Súčasná kritická ekonomická situácia vznikla kvôli jedinej veci a to príliš nízkym úrokom čo spôsobilo neustále prúdenie nových peňazí pre banky. Aj keď presnejšie by sa tlačenie peňazí malo nazvať kreditom pretože väčšina nových peňazí je dlh. Príliš nízke úroky spôsobili, že takmer každý účastník v ekonomike je extrémne zadlžený. Platí to pre všetkých. Domácnosti, banky, malé aj veľké firmy. A nikto nemá žiadne úspory lebo snažiť sa šporiť si peniaze pri 0,5% úrokoch ktoré zožerie minimálne 2% inflácia naozaj nemá zmysel. Aby pri takejto miere zadlženia boli účastníci v ekonomike ziskoví, potrebuje ekonomika neustály rast cien. Neustále znižovanie úrokovej sadzby a zvyšovanie spotreby sprevádzané rastom cien nehnuteľností, akcií ale aj vecí bežnej spotreby umožnilo pokračovanie cyklu čoraz väčších dlhov. Avšak každému teraz musí byť jasné, že tento model sa zrúti pokiaľ ceny prestanú rásť a to sa presne teraz stalo.

Pre lepšie pochopenie uvediem príklad. V súčasnosti je ekonomika ako človek závislý na heroíne. Tým heroínom sú nízke úroky. Na to aby sa cítil dobre neustále potrebuje vyššie dávky a to isté platí pre súčasnú ekonomiku ktorá aby mohla rásť potrebuje neustále nižšie úroky. Treba si však položiť základnú otázku. Môže človek ktorý užíva heroín a neustále zvyšuje svoje dávky takto robiť až do svojej staroby a neustále sa cítiť dobre? Nie má iba dve možnosti buď prestane ,a vyrovná sa s následkami alebo neprestane a zomrie. Všetci vieme čo je pre človeka ktorý dlhodobo užíva heroín správna vec a tou je prestať ho užívať. Pokiaľ ho prestane užívať, dočasne sa bude cítiť veľmi zle, ale v konečnom dôsledku na tom bude lepšie, ako keby pokračoval a to isté platí pre ekonomiku. Každému je jasné, že nízke úroky nemôžu trvať večne. Rovnako ako pri heroíne aj tu bude po ich skončení nepríjemné vytriezvenie. Nízke úroky nemôžu trvať večne, pretože na konci nás čaká veľká inflácia.

Skutočnosť že zatiaľ ceny bežnej spotreby rastú iba mierne ešte neznamená, že nás nečaká ich veľký nárast. Bohužiaľ iná cesta von nevedie len inflácia alebo recesia. Keď sa pozrieme na to čo robia centrálne banky vo svete tak je jasné, že ideme cestou inflácie. Akonáhle sa ju pokúsia zastaviť a zvýšia sa úroky dostaví sa neodvratná kríza.

 

 

Na záver ešte dodám ako všetci významný aktéri v ekonomike neustále sledujú infláciu ale nie preto lebo sa obávajú jej rastu ale preto, že majú strach aby nebola nízka. Teraz už možno chápete prečo. Bez inflácie nemôže ekonomika založená na dlhovej pyramíde ďalej fungovať.

V rokoch 2023/2024 dôjde takmer určite k poklesu cien nehnuteľností

11.03.2023

V mojom podcaste rozoberám, prečo je pokles cien nehnuteľností v blízkej budúcnosti takmer 100%ný. https://www.youtube.com/watch?v=KuPX3520xtA

Bublina s kryptomenami praská

28.05.2022

Dnešným článkom otvorím novú tému, ktorá bude mať 2 časti. V dnešnej časti si bližšie povieme, čo je to pyramídová hra(ponziho schéma), a pozrieme sa na kryptomenu squid game, perfektný príklad pyramídovej hry. V ďalšej časti sa pozrieme na kryptomenu terra(luna) a kryptomenu ape. V novembri som napísal článok o tom, že väčšina kryptomien je bublina, ktorá praskne, [...]

Rast cien prekvapil väčšinu ekonómov napriek tomu, že bol ľahko predpovedateľný

04.04.2022

Rast cien, ktorý posledné 2 roky prekvapil väčšinu ekonómov, sa dal očakávať. Čo mňa najviac zaráža je fakt, že takmer nikto z nich na túto hrozbu neupozorňoval a hlavne centrálne banky ju úplne ignorovali. Tie signály boli tak jasné, že prakticky od začiatku koronakrízy, keď ceny na čas klesli som neustále písal o tom, že hrozí ich prudký nárast. Tu je citát [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Patrik Spišiak

Pracovník v strojárstve, ktorý je politicky aktívny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 43005x
Priemerná čítanosť článkov: 2688x

Autor blogu

Kategórie