Prečo ceny tak prudko rastú?

19. októbra 2021, Patrik Spišiak, ekonomika politika

Inflácia celosvetovo naberá na obrátkach, a to znamená len jediné. Zvyšovanie rozdielu medzi bohatými a chudobnými sa opäť zväčšuje (napríklad kvôli rastu cien akcií a nehnuteľností). Keďže inflácia a ekonomická nerovnosť sú moje najobľúbenejšie témy tak sa musím priznať, že súčasný ekonomický vývoj vo svete je pre mňa ako voda na mlyn. V tomto článku sa nejdem dopodrobna zaoberať infláciou, avšak začiatkom roku 2020 som o nej napísal celkom dobrý článok. Svetová ekonomika v kríze – Patrik Spišiak – Blog – Pravda

Samozrejme inflácia momentálne nie je spôsobená len tlačením peňazí, ale celým radom chybných politík nie len v EU, ale všade vo svete. Tak si ich poďme, teda zopakovať. Zameriame sa na EU, pretože iné regióny nás momentálne až tak nezaujímajú.

Určite veľký podiel má na tom chybná politika ECB. Tlačenie peňazí sa nikdy v histórií neskončilo šťastným koncom a nebude tomu inak ani teraz.

Ďalší problém, ktorý spôsobil rast cien je katastrofálna energetická politika EU. Aby štáty v roku 2020 mali problémy s takými základnými vecami, ako je dostatok elektrickej energie a fosílnych palív tak to chce úroveň neschopnosti, ktorá prekvapila aj mňa.

Naviac tu sú problémy s dodávaním tovarov a služieb.

Toto všetko sú dôvody prečo ceny prudko rástli(tlačenie peňazí je dôvod rastu cien nehnuteľností a akcií).

Ak to zhrnieme tak pokiaľ sa neprestane z tlačením peňazí a s katastrofálnou energetickou politikou tak nás nečaká nič iné iba ďalší prudký rast cien, rast ekonomickej nerovnosti a možno aj oveľa horšie problémy v budúcnosti.