Založ si blog

Viac argumentov na podporu nepodmieneného základného príjmu

Minulý blog v ktorom som sa venoval NZP (nepodmienenému základnému príjmu) som až príliš zjednodušil čo spôsobilo pomerne veľa nejasností. Preto sa pokúsim viacero vecí lepšie vysvetliť.

Zmeny, ktoré sa v ekonomike za posledné desiatky rokov udiali spôsobili, že časť ekonomiky najmä IT sektor, plus všetko čo funguje online/digitálne má príliš veľa výhod oproti ostatným odvetviam. To spôsobuje, že dosahujú obrovské príjmy v porovnaní s ostatnými odvetviami ekonomiky za veľmi krátky čas. Je to pre daný sektor prirodzené pretože jeden produkt ktorý stačí vyrobiť len raz sa dá predávať za minimálne náklady takmer donekonečna a v neobmedzenom čase. Aby som to presnejšie vysvetlil uvediem viacero príkladov.

Michael Jackson nahral v 90. rokoch album a vydal ho na CD. Ten album nahral iba raz, ale napriek tomu sa CD neustále predáva ďalším a ďalším záujemcom dokonca aj po jeho smrti. To či sa predáva online alebo fyzicky je menej podstatné aj keď je pravda, že predaj online je oveľa výhodnejší než ten fyzický(predáva sa 24h a nepotrebujete predavača/ kamenný obchod). Ďalší príklad je mobilná aplikácia. Naprogramuje sa iba raz, ale neustále sa predáva pokiaľ existujú užívatelia, ktorí o ňu majú záujem. Obrovskú výhodu majú aj online obchody. Sú otvorené 24 hodín a nepotrebujú žiadneho predavača, takže oproti bežným kamenným predajniam majú obrovskú výhodu. Toto sú výhody daného sektora ktoré spôsobia, že bude rásť oveľa rýchlejšie ako zvyšok ekonomiky čo sa aj samozrejme deje. Stačí sa pozrieť na Google, Facebook, Amazon alebo aj na príjmy známych umelcov a športovcov. Keď si to porovnáme s bežným zamestnaním zistíme, že sa im nedá konkurovať. Takým je napríklad práca kuchára kde aby dostal zaplatené musí neustále pracovať a po zaplatení už nikdy za danú úlohu viac krát zaplatený nebude. Plus je ako bežný zamestnanec časovo obmedzený, pretože žiaden človek nedokáže pracovať nonstop. Tu je jasný príklad, že nerovnosť bude do budúcnosti neustále stúpať a NZP pomôže efektívne prerozdeliť určitú časť bohatstva.

Obrovská suma ktorú požičia Slovensku európska únia sa najefektívnejšie využije ak sa rozdelí medzi ľudí formou NZP. Stačí si položiť základnú otázku. Čo viac naplní potrebu obyvateľa Sniny? Ak komisia úradníkov schváli projekt pre Sninu alebo priama podpora danému občanovi vo výške 200 eur? Je ťažko predstaviteľné aby úradníci vedeli lepšie než daný občan čo najviac potrebuje.

Ešte sa vyjadrím k najväčším obavám aké NZP vyvoláva.

Na Slovensku jeho zavedenie určite nespôsobí masívny nárast cien tie rastú neustále už aj teraz. V dôsledku toho, že sa veľa vecí dováža zvýšenie dopytu po výrobkoch a službách na Slovensku bude mať len minimálny dosah na rast ceny, keďže sa do úvahy musí brať takmer celý európsky trh.

Ďalšia obava je že ľudia nebudú pracovať. Len mi nie je jasný dôvod prečo, človek ktorý pracuje za mzdu 500 eur a k nej dostane ďalších 200 eur, prestane pracovať. Práve naopak NZP podporuje ľudí, ktorí sú na podpore aby išli pracovať. V prípade, že získajú prácu im totiž bude stále vyplácaný. Súčasná podpora a dávky v nezamestnanosti podporujú ľudí v nepracovaní, pretože akonáhle sa zamestnáte tak o dávky prídete.

Jediná dávka ktorá by sa zrušila by bola podpora v nezamestnanosti, a ešte by sa mohol zrušiť minimálny dôchodok, pretože každý by už mal zaručených 200 eur plus dôchodok podľa toho ako dlho a koľko odvádzal do sociálnej poisťovne. Čo je častá kritika minimálneho dôchodku. V súčasnosti ale zmysel má pretože dôchodca si už nedokáže svoj príjem na dôchodku zvýšiť, a minimálny životný štandard by mal dostať, samozrejme podľa toho čo si slovenský rozpočet môže dovoliť.

Ak to mám zhrnúť tak NZP nielenže pomôže mierne znížiť nerovnosť ,ale aj oproti ostatným druhom sociálnej pomoci má minimum negatív. Dokonca zvyšuje motiváciu pracovať, pretože ak si nájdete prácu NZP vám ostane, a odstráni tak problémy polovičných riešení v sociálnej oblasti. V prípade, že sa ľudia nákladov 11 miliárd ročne príliš boja tak aj polovičný NZP vo výške okolo 105eur na osobu mesačne by ich presvedčil o jeho výhodách, a dal by sa financovať na 100% z pôžičky EÚ ktorá vychádza cez 6mld eur ročne a dané peniaze by sa aspoň minuli efektívne.

PS. Pre Slovensko je jediná realistická hodnota NZP suma životného minima čo je 214,83 eur. Tá by sa vyplácala každej osobe ktorá už dovŕšila 18 rokov a nemá nárok na detské prídavky. Na deti by sa nevyplácala pretože na tie sa dostávajú detské prídavky plus pracujúci rodičia dostávajú daňové úľavy ktoré by sa mohli ešte zväčšiť. Plus na deti do 3 respektíve 6 rokov sa už teraz vypláca rodičovský príspevok vo výške 270/370 eur.

V rokoch 2023/2024 dôjde takmer určite k poklesu cien nehnuteľností

11.03.2023

V mojom podcaste rozoberám, prečo je pokles cien nehnuteľností v blízkej budúcnosti takmer 100%ný. https://www.youtube.com/watch?v=KuPX3520xtA

Bublina s kryptomenami praská

28.05.2022

Dnešným článkom otvorím novú tému, ktorá bude mať 2 časti. V dnešnej časti si bližšie povieme, čo je to pyramídová hra(ponziho schéma), a pozrieme sa na kryptomenu squid game, perfektný príklad pyramídovej hry. V ďalšej časti sa pozrieme na kryptomenu terra(luna) a kryptomenu ape. V novembri som napísal článok o tom, že väčšina kryptomien je bublina, ktorá praskne, [...]

Rast cien prekvapil väčšinu ekonómov napriek tomu, že bol ľahko predpovedateľný

04.04.2022

Rast cien, ktorý posledné 2 roky prekvapil väčšinu ekonómov, sa dal očakávať. Čo mňa najviac zaráža je fakt, že takmer nikto z nich na túto hrozbu neupozorňoval a hlavne centrálne banky ju úplne ignorovali. Tie signály boli tak jasné, že prakticky od začiatku koronakrízy, keď ceny na čas klesli som neustále písal o tom, že hrozí ich prudký nárast. Tu je citát [...]

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Patrik Spišiak

Pracovník v strojárstve, ktorý je politicky aktívny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 43552x
Priemerná čítanosť článkov: 2722x

Autor blogu

Kategórie