Založ si blog

Jadrová energia v 21. storočí

Samotní vedci predpokladajú, že na to aby sme dosiahli globálny plán spotreby CO2 v roku 2050 potrebujeme minimálne zdvojnásobiť produkciu elektrickej energie z jadrových elektrární. Napríklad aj IPCC report na ktorý sa odvoláva aj Greta Thunbergová predpokladá nárast produkcie energie z jadrových elektrární minimálne o 100%, ak má svet mať čo i len teoretickú šancu na dosiahnutie stanovených emisií CO2 do roku 2050.

Máme 5 hlavných druhov obnoviteľných zdrojov energie. Prvé dva sa dajú využiť iba za veľmi špecifických geografických podmienok a preto pre väčšinu štátov budú dosahovať iba veľmi malú časť celkovej produkcie a to sú geotermálna a vodná. Medzi ďalšie tri patrí slnečná, biomasa a veterná energia.

Slnečná a veterná energia v súčasnosti nie je schopná nahradiť klasické zdroje energie, ktorými sú najmä v Európe tepelné a jadrové elektrárne. Totálne zlyhanie týchto dvoch v súčasnosti najviac preferovaných zdrojov obnoviteľnej energie si môžeme pekne ukázať na príklade Nemecka. Nemecko plánuje odstaviť do roku 2022 všetky svoje jadrové elektrárne. Kvôli tomu nedosiahne žiadny zo svojich cieľov na emisie CO2. Určite nie tie, ktoré si dali na rok 2020 a ani ich ďalšie ciele nevyzerajú realisticky. Nemecko muselo kvôli odstaveniu svojich jadrových elektrární opäť spustiť množstvo tepelných, ktoré spaľujú uhlie. Napriek tomu, že do obnoviteľných zdrojov investovali miliardy eur ich znižovanie uhlíkovej stopy je veľmi chabé a je predpoklad, že ak v roku 2022 naozaj odstavia všetky svoje jadrové elektrárne ich uhlíková stopa sa ešte viac zhorší.

Medzi hlavné dôvody prečo v dohľadnej dobe slnečná a veterná energia nedokáže nahradiť elektrárne na fosílne palivá je jej nestabilita. Nedokážete si ani len predstaviť, aké veľké výkyvy pri produkcii elektrickej energie dané druhy dosahujú. Napríklad pri slnečnej energii je rozdiel medzi júlom a januárom v produkcii energie tak veľký, že by buď cez leto obrovský prebytok energie zdemoloval sieť a obrovské množstvo energie by sa zbytočne stratilo alebo by sme cez zimu trpeli jej absolútnym nedostatkom. To aby bolo 100% elektrickej energie produkované jedným z týchto dvoch zdrojov je v súčasnosti a blízkej budúcnosti fyzicky nemožné.

Biomasa je vhodná len ako doplnok k ostatným druhom produkcie elektrickej energie a nikde v Európe nedosahuje jej produkcia vysoké hodnoty.

Momentálne tak máme dva druhy produkcie elektrickej energie ktoré dokážu stabilne 24hodín produkovať približne rovnaké množstvo elektrickej energie a neodpáliť tak elektrickú sieť. Tepelné elektrárne, ktoré používajú ako palivo množstvo vecí od plynu až po uhlie a elektrárne jadrové ktoré používajú ako palivo najmä urán. Z posledných dvoch ale len jadrová elektráreň neprodukuje takmer žiadne CO2 a naopak, klasické tepelné elektrárne patria k najväčším producentom CO2.

Ostáva nám tak jediný spôsob produkcie elektrickej energie ktorý neprodukuje takmer žiadne CO2 a zároveň je stabilný 24hodín a tým je jadrová energia. Veľkou výhodou jadrovej energie je fakt, že sa dá na rozdiel od väčšiny obnoviteľných zdrojov energie použiť v ktorejkoľvek krajine bez ohľadu na rôzne klimatické podmienky. Aj jadrová energia má svoje problémy avšak väčšina z nich je spôsobená najmä štvavou kampaňou, ktorá bola proti nej vedená mnoho rokov a spôsobila, že sa okrem zvyšovania bezpečnosti takmer úplne zastavil jej vývoj a výskum. Preto sú v súčasnosti mnohé jadrové elektrárne zastarané a produkujú pomerne veľa jadrového odpadu. Každopádne ignorovaním jadrovej energie si ekológovia strelili do vlastnej nohy. Keďže sa produkcia energie z jadra do roku 2050 určite nebude výrazne zvyšovať, nepodarí sa splniť žiadny cieľ, ktorý bol stanovený v spomenutej správe IPCC.Na záver ešte dodám, že uhlíková stopa Slovenska je najmä vďaka jadrovej energii lepšia než uhlíková stopa v Poľsku, Česku a Nemecku. Po dokončení III. a IV. bloku jadrovej elektrárni v Mochovciach, ktoré sú tesne pred dokončením, bude ešte čistejšia.

 

 

Jediný link ktorý dám je na správu IPCC na ktorú sa odvoláva aj Greta Thunbergová, ale pozor pretože je v angličtine.

https://www.ipcc.ch/sr15/

Ešte dodám, že žiadny koniec sveta nenastane ak sa nepodarí dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v roku 2050 čo sa určite nepodarí. Zmeny klímy určite nastanú, ale nemali by byť výrazne prudšie než za posledných 30 rokov.

V rokoch 2023/2024 dôjde takmer určite k poklesu cien nehnuteľností

11.03.2023

V mojom podcaste rozoberám, prečo je pokles cien nehnuteľností v blízkej budúcnosti takmer 100%ný. https://www.youtube.com/watch?v=KuPX3520xtA

Bublina s kryptomenami praská

28.05.2022

Dnešným článkom otvorím novú tému, ktorá bude mať 2 časti. V dnešnej časti si bližšie povieme, čo je to pyramídová hra(ponziho schéma), a pozrieme sa na kryptomenu squid game, perfektný príklad pyramídovej hry. V ďalšej časti sa pozrieme na kryptomenu terra(luna) a kryptomenu ape. V novembri som napísal článok o tom, že väčšina kryptomien je bublina, ktorá praskne, [...]

Rast cien prekvapil väčšinu ekonómov napriek tomu, že bol ľahko predpovedateľný

04.04.2022

Rast cien, ktorý posledné 2 roky prekvapil väčšinu ekonómov, sa dal očakávať. Čo mňa najviac zaráža je fakt, že takmer nikto z nich na túto hrozbu neupozorňoval a hlavne centrálne banky ju úplne ignorovali. Tie signály boli tak jasné, že prakticky od začiatku koronakrízy, keď ceny na čas klesli som neustále písal o tom, že hrozí ich prudký nárast. Tu je citát [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: EÚ sa zhodla, že Ukrajine treba dodať viac systémov protivzdušnej obrany

18.04.2024 06:00

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

Patrik Spišiak

Pracovník v strojárstve, ktorý je politicky aktívny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 43353x
Priemerná čítanosť článkov: 2710x

Autor blogu

Kategórie