Skracovanie pracovného času

10. júla 2021, Patrik Spišiak, ekonomika politika

Téma skracovania pracovného času sa teraz pomerne výrazne uchytila vo verejnej debate. Keďže si, ale väčšina neuvedomuje, čo to presne znamená  tak teraz sa nato môžeme lepšie pozrieť.

Sú 2 návrhy, ako pracovný čas skrátiť. Prvý je 4 dňový pracovný týždeň, ten druhý je 5 dňový pracovný týždeň, ale zo 6h pracovným dňom. Obidva návrhy sú veľmi podobné, čo sa týka výsledných odpracovaných hodín do týždňa, takže na analýzu si vyberiem tú možnosť, ktorá viac vyhovuje väčšine, a to je 4 dňový pracovný týždeň, ale to isté platí aj pre druhú variantu.

Minimálna mzda tento rok je 623eur v hrubom, to znamená 3,58eura na hodinu pri odpracovaní 174h. Ak by sme zaviedli 4dňový pracovný týždeň, teda 4x8hodín, tak v prípade rovnakej minimálnej mzdy by pri odpracovaní 139h došlo k zvýšeniu hodinovej mzdy na 4,48.

Skrátenie pracovného času podľa týchto návrhov, teda znamená zvýšenie hodinovej mzdy. Zamestnanec, ktorý by po novom odpracoval 174h by nedostal 623eur, ale 780eur. Teda zamestnanci, ktorí odpracujú 4 dni v týždni nebudú mať nikdy rovnakú výplatu ako tí, čo odpracujú 5dní. Jediné, čo sa zmení je hodinová mzda.

Na záver dodám, že je to dobrý návrh, pretože cena práce je dlhodobo podhodnotená takže každý návrh, ktorý zvýši jej cenu pomôže aspoň trochu vyrovnať danú nerovnosť. V ďalšom blogu sa pozriem nato podľa čoho sa dá zistiť, že cena práce je podhodnotená. V minulých blogoch som o danom probléme viackrát písal, ale v tom ďalšom sa pokúsim danú tému maximálne zjednodušiť.