Zavedenie nepodmieneného základného príjmu sa ukazuje ako nevyhnutnosť

30. júna 2020, Patrik Spišiak, ekonomika politika

V ekonomike, ktorá je založená na dlhu a spotrebe sa ukazuje, že ďalšie dotovanie špecifických subjektov neprináša takmer žiadne výsledky. A ako aj môže? Zamyslime sa nad eurofondami. Koľko ľudí s platom do 10 000 eur ročne dostalo priamo nejaké peniaze z EU? Pravdepodobne len mizivé percento, a ak aj niekto s takýmto príjmom niečo dostal, tak to bola len veľmi malá suma v pár stovkách alebo tisícoch eur. Zatiaľ čo podnikatelia a inštitúcie dostali podporu od EU v oveľa väčšej miere, a rozhodne aj vo väčších sumách a tieto peniaze sa nikdy k bežným ľuďom nedostanú.

Je evidentné, že v prípade nárastu nezamestnanosti sa budú musieť prijať konkrétnejšie opatrenia ktoré budú mať dosah na všetky príjmové skupiny. Ide najmä o ľudí s nižšou výškou príjmu. A okrem zavedenia nepodmieneného základného príjmu, neexistuje efektívnejšia forma sociálnej pomoci.

Ako príklad uvediem poľnohospodárov o ktorých sa teraz dosť veľa hovorí. Garantujem vám, že ak každý dospelý občan na vidieku dostane 200 eur mesačne, tak to bude mať na rozvoj poľnohospodárstva oveľa väčší dosah ako akákoľvek dotácia pre pár vybraných jedincov na základe výmery pôdy.